Hur är vädret på Teneriffa idag?

RSS

Så är sommarvädret på Teneriffa

22 Jun 2022

Sommarvädret på Teneriffa när det är som bäst

Sommar och sol är det året runt på Teneriffa, eller? Det är ett behagligt klimat på ön året om och många som åker till Kanarieöarna under vintermånaderna upplever inte att det är kallare då än under sommarmånaderna.

Vädret under sommarmånaderna

Under juni och juli ligger medeltempen på 25-28 grader om dagarna. I augusti stiger medeltemperaturen till hela 29 grader och det är sällan det blir under 20 grader på nätterna. Detta kan till exempel jämföras med medeltemeraturerna på fastlandet som ligger högre. Därför blir även sommaren mer behaglig på Teneriffa om man inte vill ha supervärme förstås. På Teneriffa råder mikroklimat och det skapar även skillnader under sommaren, men det ska sägas att vädret verkligen är stabilt under sommarmånaderna.

Få nordbor har upptäckt Kanarieöarna under sommaren, främst för att det inte funnits något direkt utbud av charterresor till Teneriffa, men numera går det enkelt att boka både flyg och boende på egen hand. Så, ta chansen att upptäcka denna vackra vulkanö även under sommartid.

Fotledsskydd för varma dagar

Till Teneriffa reser många för att rehabilitera skador och sjukdomar, just på grund av det varma och behagliga klimatet som råder året runt. Just för lindrigare besvär som eksem och luftrörsbesvär är ett varmt och behagligt klimat något att föreda.

Men också för lättare skador som vrickningar och stukningar är det varma och behagliga klimatet uppskattat. Men om man har stukat foten så kan värmen också ställa till med besvär ifall man använder ett fotledsstöd eller liknande för hand- och armled.

De flesta fotledsskydden som finns i Sverige är också anpassade för svenskt klimat. Men det finns att fotledsskydd som fungerar bra i värmen och som dessutom rekommenderas av läkare. På sajten fotledsskydd.com finns mer information om det här fotledsskyddet. 

Ett svenskt rehabcenter

Vintersol är ett rehabiliteringscenter beläget utmed Las Vistas stranden, mellan Los Cristianos och Playa de las Americas som specialiserat sig på neurologiska och reumatiska sjukdomar. Vintersol invigdes i november 1965 och är en del av svensk handikapphistoria. Men redan på 1950-talet reste många svenskar och nordbor till Teneriffa med hopp om att få lindring för sina sjukdomar.

Men det behagliga klimatet är också för personer med lindrigare skador, som stukningar, eksem och luftrörsbesvär som exempel.

Så blir vädret på Teneriffa 2020!

5 Jan 2020

Januarivädret på Teneriffa brukar i regel bjuda på behagliga temperaturer på dryga 20 grader och med en hel del sol. Variationer förekommer och det kan hända att det kan bli kallt och ruggigt, dock sällan under 15 grader, men om solen då tittar fram så värmer den gott! :)

2020 inleds med ett klassiskt Teneriffa väder med mestadels sol och temperaturer runt 20 grader. Varken större molnbildningar, regn eller annat rusk väntar den närmaste tiden, även om det kan förekomma lokala väderomslag, framförallt uppe i bergen.

Så med det så önskar vi alla på Teneriffa en njutbar inledning av januari!

Nu börjar grillsäsongen på Teneriffa

30 Sep 2019

På Teneriffa är det som man säger - alltid sommar. Men själva sommaren på Teneriffa är mer varm än vintern och det är först nu när höstens röda och gula färger pryder träden i Sverige som temeperaturerna så sakterligen börjar gå ner.

Kvällar och nätter blir behagligt varma och just runt månadsskiftet september/oktober så börjar det bli dags att dra fram grillen utan att man behöver plågas av värmen. Så, ut och njut av det Teneriffa har att erbjuda i väderväg under underbara oktober!

Säsong för skogsbränder på Teneriffa

14 Aug 2019

Denna sommar brinner det på Gran Canaria. För två somrar sedan stod kanarieön La Palma i lågor och på Teneriffa förkommer skogsbränder årligen, och vem minns inte den stora skogsbranden 2012 Teneriffas högst belägna by Vilaflors invånare fick fly sina hem undan lågorna.

I och med att sommarvädret på Teneriffa är varmt, torrt och ganska ofta blåsigt (med varma och ljumma vindar) så ökar också risken för mark- och skogsbränder. Uppe i bergen, omges den mäktiga vulkanen Teide av tät skog, mestadels bestående av kanariska pinjeträd Pinus Canariensis.
Dess barr ligger som ett lager över alla skogsområden och börjar det brinna så är det inte så svårt att räkna ut att spridningshastigheten blir enorm. Det kanariska pinjeträdet kan liknas våra tallar vi har i Sverige, men med större barrgrenar och kronor, med längre barr. Dessa träd blir i regel 40 meter höga, men kan bli upp till 60 meter. Även om barren är lättantändliga så är själva träden förhållandevis brandtåliga, vilket går att se efter en rejäl skogsbrand där många träd står kvar och återhämtar sig.

Skogsbrand Teneriffa 2012

Historiska skogsbränder på Teneriffa

Det finns säkert fler och större skogsbränder som har rasat på Teneriffa men här är en lista på några av dom:

Skogsbranden 2012 härleddes av den torraste sommaren på över 70 år och härjade i ett 2 000 hektar stort område ovanför/runtom Vilaflor. Även byborna i Chirche, ovanför Guía de Isora fick evakueras på grund av den tjocka brandröken.
Källa: https://www.bbc.com/news/world-europe-18897287

Skogsbrandens utbredning på Teneriffa

2007 brann det nästan överallt på Teneriffa. Det var bränder både i norr och i söder. På den norra sidan härjade skogsbrande på fyra fronter och drabbade totalt 2600 hektar och 2 000 invånare runt Los Realejos, Garachico, Icod, La Guancha, El Tanque och San Juan de La Rambla fick evakueras. På Teneriffas södra sluttningar runt Guía de Isora och Santiago del Teide brann det också.
Källa: https://www.elmundo.es/elmundo/2007/07/30/espana/1185827271.html

1997 brann det rejält på norra Teneriffa. Skogbranden började runt Los Relajos och spred sig snabbt till La Guancha och San Juan. Totalt brann över 700 hektar.
Källa: https://elpais.com/diario/1983/09/26/espana/433378817_850215.html


Skogsbränder uppstår som sagt årligen på Teneriffa och de andra kanarieöarna, men har aldrig drabbat kustområdena, med undantag för rök som kan nå ner och breda ut sig.

Teneriffa liksom alla kanarieöar har en bra beredskap där alla öar också samarbetar, vilket gör att man som oftast kan ingripa snabbt och få kontroll över bränderna.

 

Sommarvädret på Teneriffa

11 Jul 2019

Hur är vädret på Teneriffa under sommaren?

Tillhör du den skaran som tror att det är kallare på Teneriffa under sommarmånaderna? Inte? Ja, det är i alla fall många som tror att det är kallare då, eftersom det inte finns något direkt utbud av resor till Teneriffa under maj-september. 

Men hur är sommarvädret på Teneriffa då?
Det korta svaret är: ganska perfekt faktiskt!

Under sommarmånaderna juni, juli, augusti och september så stabiliseras vädret med varma och molnfria dagar. Regn och moln är alltså sällan förekommande under denna  period.
Temperaturen är också högre än under vintermånaderna med temperaturer runt 30 grader dagtid och runt 25 grader på natten. Som oftast vindstilla. 

Jämför detta med Medelhavet där det ofta kan gå upp emot 35-40 grader, men däremot något svalare under nattetid.

Vädret på Teneriffa på sommaren är något som man bör uppleva om man inte varit på Teneriffa under sommaren!

Calima med rejäl värmebölja startar upp sommaren på Teneriffa

9 May 2019

Då är sommaren i antåg och det kommer att märkas rejält! Det är nämligen en mycket kraftig Calima på väg in över Teneriffa med den följer en värmevåg med temperaturer som kan nå upp till hela 40 graden i dom södra och östra delarna av Teneriffa.

2012 inträffade en liknande väderhändelse vilket resulterade i en mycket torr sommarperiod med hela 7 värmeböljor.

Caliman drar in från Afrika och man kan räkna med temperaturer runt 37-38 grader och i syd och den östra delen så kan temperaturen som sagt klättra upp till 40 grader. Den spanska motsvarigheten till svenska SMHI (AEMET) går möjligen ut med en varning om detta. Om det blir en gul eller orange varning återstår att se.

AEMET bedömer att Caliman drar in den 14 maj och att värmen kommer vara som värst helgen 17-19 maj. Den värsta delen av Caliman kommer alltså att ligga söder om Teneriffa där också Gran Canaria kommer att drabbas ordentligt.

Man ska också ha i åtanke att det kommer att bli en föröjd UV-strålning med 8-11 (max är 11). Så tänk på att skydda er rejält under den här perioden.

Information om vad en Calima är finns här.

Vädret på Teneriffa i maj

4 May 2019

Då är den här! Maj månad - den klart skönaste månaden på Teneriffa vädermässigt sätt. Har man bott eller bor på Teneriffa året om så tappar man ibland bort vilken månad det är rent vädermässigt, speciellt på den södra sidan av ön. Jag brukade ofta fråga mig själv - "Vänta nu, är det april, eller är det maj?!?". Anledningen är att vädret på Teneriffa blir mer stabilt och lika under april och skillnaden märks ju då man går från en mer ostadig vinterperiod med mer moln och temeraturskiftningar till ett väder som skiftar mindre, alltjämt som det blir varmare i både luft och hav. 

Sen är maj månad den månaden som det är minst turism på ön. Det blir ett slags lugn som lägger sig över Teneriffa. I kombination med det perfekta majvädret så är maj den helt klart bästa månaden på Teneriffa.

...har ni inte varit på Teneriffa i maj så har ni definitivt missat något!

Påskväder Teneriffa

12 Apr 2019

Eftersom påsken infaller olika varje år så blir påskvädret på Teneriffa än mer svårare att sia om. I år infaller Påsken sent, i mitten av april och då är vädret på Teneriffa i allmänhet mer stabilt. Ja, även om man inte kan tro det så existerar det årstider som vinter, vår, sommar och höst på Teneriffa, även om skillnaderna mellan årstiderna ibland inte märks av.

Det som framförallt utmärker sig vädermässigt i april är att temperaturen börjar stiga och ligger vanligt på dryga 20 grader. Fronter som kan ge mer ostabilt väder blir alltmer sällsynta och vattentemepraturen börjar också leta sig uppåt. Med andra ord - en fin tid som börjar nu. 

Den norra sidan av ön står i full blom och om man inte redan är där och njuter så rekommenderas det starkt att åka dit och möta våren.

Så, till det viktigaste: Vad blir det för väder på Teneriffa över påsken? 
- Vädret skiljer sig beroende på var på ön man befinner sig - mikroklimat, ni vet. Men om man tittar på den stora vädermassan så ser det ut att bli en stabil och varm Påsk på Teneriffa. 

Gå in på länken Lokala vädertjänster för att se hur vädret på just din ort blir till Påsk.

Feliz Pascua!

Regn, regn och åter regn

3 Apr 2019

...och så kom den - REGNPERIODEN!

Ja, regn på Teneriffa är inget ovanligt på norra sidan av ön. På södra sidan brukar jag få ihop det till en sissådär 5-7 gånger per år, varav 1-2 gånger så vräker det ner. Den senaste tiden har ju regnet visat sig lite mer än vad man önska sig. Förvisso väldigt bra för naturen på Teneriffa, men de flesta som vistas på Teneriffa är ju där för en sak: vädret på Teneriffa :)

Hur det blir med vädret på Teneriffa i det närmaste återstår att se, men på prognosen att döma så ser det ut som ett klassiskt svenskt sommarväder, dvs lite sol, lite regn och strax under 20 grader.

Våren på Teneriffa - det bästa vädret för året

24 Mar 2019

Så här i slutet av mars när det börjar bli vår på Teneriffa börjar vädret bli lite mer stabilt och lite mer varmare. Stabilt och varmare?!? ...det kanske låter konstigt att prata i sådana termer när man pratar om vädret på Teneriffa. Man tänker väl att det alltid är bra väder på Teneriffa och vi svenskar åker ju dit på vintern. Skulle alltså vintervädret på Teneriffa vara dåligt?!? 

Nej, nej - inte alls. Men precis som i Sverige har också Teneriffa årstider. Bor man året runt på ön så är det något man märker av tydligare än om man bara åker dit en vecka under vintern som turist. Det är klart att vädret under vinterhalvåret är bra. Det går att jämföra med en sval svensk sommar, där vädret också kan variera mer. Men under vårmånaderna mars-maj så stiger temperaturen och det blir fler moln- och regnfria dagar. Dessutom minskar turismen under vårmånaderna vilket lockar fram det mer genuina och orginella Teneriffa.

Har du inte varit på Teneriffa under våren så är det något som du definitivt ska uppleva!

 

Vad tycker du om det som bloggas om? Kommentera här:

 

5-dygnsprognos

5-dygnsprognos

Klimattabell

Månad
Temp
Regndagar
Januari
19° / 14°
7 dagar
Februari
20° / 13°
7 dagar
Mars
21° / 14°
6 dagar
April
22° / 14°
5 dagar
Maj
23° / 15°
3 dagar
Juni
25° / 17°
2 dagar
Juli
28° / 19°
1 dag
Augusti
29° / 20°
1 dag
September
28° / 20°
2 dagar
Oktober
26° / 19°
6 dagar
November
23° / 17°
8 dagar
December
20° / 15°
8 dagar

resebloggar.info
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Länkar

loscristianos.nu Trust