Hur är vädret på Teneriffa idag?

RSS

Teneriffavädret i januari

18 Jan 2024

Vädret på Teneriffa i Januari

Teneriffa, den största av Kanarieöarna, är känd för sitt mångsidiga klimat och vackra landskap. I januari, när många platser i världen upplever vinterns kyla, erbjuder Teneriffa en behaglig tillflyktsort med sitt milda klimat.

I det här inlägget utforskar vi de olika klimatzonerna på ön, hur vädret varierar i dessa zoner under januari, och möjligheten att njuta av havsbad, inklusive ett intressant tips för de som bär tumstöd. Vill du veta hur vädret på Teneriffa är just nu så kan du gå direkt till vår sida med vädertjänster.

Olika Klimatzoner på Teneriffa

Teneriffas klimat är unikt och skiljer sig på ett varierande sätt men olika klimatzoner. Även i början av året så är skillnaderna stora.

1. Norra Teneriffa

 • Klimat: Vanligtvis svalare och fuktigare än södra delen.
 • Temperatur: Genomsnittliga dagstemperaturer kring 17-20°C.
 • Väder i januari: Mer molnigt och större chans för regn. Perfekt för vandring och naturupplevelser.

2. Södra Teneriffa

 • Klimat: Torrare och soligare jämfört med norra delen.
 • Temperatur: Dagstemperaturer ofta mellan 20-23°C.
 • Väder i januari: Mer sol och mindre regn, idealiskt för sol- och strandälskare.

3. Teide nationalpark

 • Klimat: Alpint klimat med kyligare temperaturer.
 • Temperatur: Kan vara under 0°C på höga höjder.
 • Väder i januari: Möjlighet till snö på bergstopparna, en unik upplevelse på en ö i Atlanten.

Vädret i Olika Orter under Januari

A. Santa Cruz de Tenerife

 • Mildare temperaturer, med en blandning av soliga dagar och möjliga regnskurar.

B. Los Cristianos och Playa de las Américas

 • Bland de varmaste områdena, med mycket sol och liten regnrisk.

C. Puerto de la Cruz

 • Svalare och mer benägen för regn, men fortfarande behagligt för att utforska staden och dess omgivningar.

Vattentemperaturer och Badmöjligheter i Januari

 • Vattentemperatur: Runt 19-20°C, vilket är svalare än sommarmånaderna men fortfarande behagligt för många.
 • Badmöjligheter: Många vågar sig på att bada, särskilt i de södra delarna där solen värmer upp kroppen snabbt efter ett dopp.
 • Tips för bad med tumstöd: För de som bär olika ortopediska hjälpmedel som tumstöd finns speciella vattentåliga varianter som gör det möjligt att njuta av havet utan bekymmer. Det är en underbar frihetskänsla att kunna simma och leka i vattnet trots en skada på handen.

Sammanfattning

Teneriffa i januari är en plats med mångfaldigt väder och aktiviteter för alla. Oavsett om du befinner dig i de svalare, grönare norra delarna eller de soliga södra stränderna, erbjuder ön en perfekt flykt från vinterns kyla.

Och för de äventyrliga som inte låter en liten handskada hindra dem, är möjligheten att bada med tumstöd ett fantastiskt sätt att fullt ut uppleva detta vinterparadis.

Vi jämför vädret på norra och södra Teneriffa

11 Jul 2023

Norra eller södra Teneriffa?

Teneriffa, känd som "den eviga vårens ö", är den största av de sju Kanarieöarna och är en populär destination året runt tack vare sitt milda och behagliga klimat.

Men trots denna allmänna beskrivning har ön mycket att erbjuda med avseende på mikroklimat. Faktum är att norra och södra Teneriffa har distinkta väderförhållanden, vilket gör varje besök unikt och varierat.

I denna guide kommer vi att dyka djupt in i dessa klimatiska skillnader och hjälpa dig att förstå bättre varför ön är så älskad av turister världen över.

Norra Teneriffa: Tropiskt och grönt

Norra delen av Teneriffa, som inkluderar städer som Puerto de la Cruz och Santa Cruz de Tenerife, har ett subtropiskt klimat. Detta innebär att den är känd för sina mildare temperaturer och mer frekventa nederbörd jämfört med södra Teneriffa.

Lite lägre temperatur men behaglig luft

Under sommarmånaderna, från juni till september, är dagstemperaturen i norra Teneriffa vanligtvis mellan 22-26 grader Celsius. Nätterna är svalare, med temperaturer som sjunker till omkring 18-20 grader. Dessa temperaturer, tillsammans med en något högre luftfuktighet, gör norra Teneriffa till ett paradis för gröna landskap och blomstrande natur.

Det kan bli kallt vintertid

Vintertid, från december till februari, är temperaturen i norra Teneriffa något lägre, vanligtvis mellan 17-20 grader Celsius under dagen och 12-15 grader på natten. Nederbörd är mer sannolikt under dessa månader, vilket ger landskapet dess rika gröna färg.

Sammanfattningsvis kan man säga följande om norra Teneriffas väder:

 • Mildare temperaturer: Norra Teneriffa har generellt mildare temperaturer året runt, vilket gör det behagligt för sightseeing och vandring.

 • Grönt landskap: Tack vare det mer regniga klimatet är norra Teneriffa hem till frodiga skogar och vackra parker. Det är perfekt för naturälskare.

 • Mindre intensiv sol: Solen i norra Teneriffa kan vara mindre intensiv jämfört med södra delen av ön, vilket är bra för dem som är känsliga för stark sol.

 • Molnig himmel: De ofta molniga himlarna i norra Teneriffa kan skapa en atmosfärisk och fotogenisk miljö.

 • Mindre turism: Norra Teneriffa är mindre turistiskt än södra delen, vilket gör det till ett bra val för de som söker en mer autentisk kanarisk upplevelse.

Södra Teneriffa: Soligt och torrt

Södra Teneriffa, inklusive populära turistdestinationer som Playa de las Americas och Los Cristianos, präglas av ett torrt ökenklimat. Detta innebär att området är mycket mindre benäget för regn och är generellt varmare jämfört med norra Teneriffa.

Under sommaren, temperaturerna i södra Teneriffa kan stiga till 28-30 grader Celsius under dagen, medan nattetid sjunker de till omkring 20-22 grader. Dessa varma dagar, tillsammans med minimal nederbörd, gör södra Teneriffa till den perfekta platsen för solbad och strandnöjen.

Under vintern är temperaturerna i södra Teneriffa fortfarande ganska milda, med dagstemperaturer mellan 20-23 grader Celsius och nattetidstemperaturer mellan 15-18 grader. Denna del av ön upplever mycket lite nederbörd, även under vintermånaderna.

Klimatet på södra Teneriffa kan sammanfattas på följande sätt:

 • Mer soltimmar: Södra Teneriffa har fler soltimmar och mindre molnighet, vilket gör det idealiskt för solälskare och strandälskare.

 • Varmare temperaturer: Om du älskar värme, erbjuder södra Teneriffa högre temperaturer, särskilt under sommarmånaderna.

 • Mindre regn: Södra Teneriffa är mindre benägen för regn, vilket gör det till ett bra val för dem som föredrar torrt väder.

 • Större urval av stränder: Med sitt varmare och torrare klimat har södra Teneriffa ett större urval av stränder för solbad och vattensporter.

 • Fantastiska solnedgångar: De klara himlarna i södra Teneriffa gör det till en perfekt plats för att njuta av spektakulära solnedgångar över havet.

Klimatval: Norr eller Söder?

Valet mellan norra och södra Teneriffa beror i stor utsträckning på din personliga preferens. Om du föredrar varmare väder, mer solsken, och att spendera dina dagar på stranden eller vid poolen, är södra Teneriffa troligtvis bäst för dig. Å andra sidan, om du föredrar mildare temperaturer, njuter av gröna landskap, vandring och öns kulturella höjdpunkter, kan du finna att norra Teneriffa passar dig bättre.

Slutligen, trots sina skillnader, delar både norra och södra Teneriffa en gemensam egenskap: de erbjuder vackert väder och en fantastisk miljö för alla att njuta av året runt. Oavsett vilken del av ön du väljer att utforska, kan du vara säker på att du kommer att uppleva den unika charm som gör Teneriffa till "den eviga vårens ö". Packa dina väskor och gör dig redo att upptäcka denna underbara ö i Atlanten!

Så är sommarvädret på Teneriffa

22 Jun 2022

Sommarvädret på Teneriffa när det är som bäst

Sommar och sol är det året runt på Teneriffa, eller? Det är ett behagligt klimat på ön året om och många som åker till Kanarieöarna under vintermånaderna upplever inte att det är kallare då än under sommarmånaderna.

Vädret under sommarmånaderna

Under juni och juli ligger medeltempen på 25-28 grader om dagarna. I augusti stiger medeltemperaturen till hela 29 grader och det är sällan det blir under 20 grader på nätterna. Detta kan till exempel jämföras med medeltemeraturerna på fastlandet som ligger högre. Därför blir även sommaren mer behaglig på Teneriffa om man inte vill ha supervärme förstås. På Teneriffa råder mikroklimat och det skapar även skillnader under sommaren, men det ska sägas att vädret verkligen är stabilt under sommarmånaderna.

Få nordbor har upptäckt Kanarieöarna under sommaren, främst för att det inte funnits något direkt utbud av charterresor till Teneriffa, men numera går det enkelt att boka både flyg och boende på egen hand. Så, ta chansen att upptäcka denna vackra vulkanö även under sommartid.

Fotledsskydd för varma dagar

Till Teneriffa reser många för att rehabilitera skador och sjukdomar, just på grund av det varma och behagliga klimatet som råder året runt. Just för lindrigare besvär som eksem och luftrörsbesvär är ett varmt och behagligt klimat något att föreda.

Men också för lättare skador som vrickningar och stukningar är det varma och behagliga klimatet uppskattat. Men om man har stukat foten så kan värmen också ställa till med besvär ifall man använder ett fotledsstöd eller liknande för hand- och armled.

De flesta fotledsskydden som finns i Sverige är också anpassade för svenskt klimat. Men det finns att fotledsskydd som fungerar bra i värmen och som dessutom rekommenderas av läkare. På sajten fotledsskydd.com finns mer information om det här fotledsskyddet. 

Ett svenskt rehabcenter

Vintersol är ett rehabiliteringscenter beläget utmed Las Vistas stranden, mellan Los Cristianos och Playa de las Americas som specialiserat sig på neurologiska och reumatiska sjukdomar. Vintersol invigdes i november 1965 och är en del av svensk handikapphistoria. Men redan på 1950-talet reste många svenskar och nordbor till Teneriffa med hopp om att få lindring för sina sjukdomar.

Men det behagliga klimatet är också för personer med lindrigare skador, som stukningar, eksem och luftrörsbesvär som exempel.

Så blir vädret på Teneriffa 2020!

5 Jan 2020

Januarivädret på Teneriffa brukar i regel bjuda på behagliga temperaturer på dryga 20 grader och med en hel del sol. Variationer förekommer och det kan hända att det kan bli kallt och ruggigt, dock sällan under 15 grader, men om solen då tittar fram så värmer den gott! :)

2020 inleds med ett klassiskt Teneriffa väder med mestadels sol och temperaturer runt 20 grader. Varken större molnbildningar, regn eller annat rusk väntar den närmaste tiden, även om det kan förekomma lokala väderomslag, framförallt uppe i bergen.

Så med det så önskar vi alla på Teneriffa en njutbar inledning av januari!

Nu börjar grillsäsongen på Teneriffa

30 Sep 2019

På Teneriffa är det som man säger - alltid sommar. Men själva sommaren på Teneriffa är mer varm än vintern och det är först nu när höstens röda och gula färger pryder träden i Sverige som temeperaturerna så sakterligen börjar gå ner.

Kvällar och nätter blir behagligt varma och just runt månadsskiftet september/oktober så börjar det bli dags att dra fram grillen utan att man behöver plågas av värmen. Så, ut och njut av det Teneriffa har att erbjuda i väderväg under underbara oktober!

Säsong för skogsbränder på Teneriffa

14 Aug 2019

Denna sommar brinner det på Gran Canaria. För två somrar sedan stod kanarieön La Palma i lågor och på Teneriffa förkommer skogsbränder årligen, och vem minns inte den stora skogsbranden 2012 Teneriffas högst belägna by Vilaflors invånare fick fly sina hem undan lågorna.

I och med att sommarvädret på Teneriffa är varmt, torrt och ganska ofta blåsigt (med varma och ljumma vindar) så ökar också risken för mark- och skogsbränder. Uppe i bergen, omges den mäktiga vulkanen Teide av tät skog, mestadels bestående av kanariska pinjeträd Pinus Canariensis.
Dess barr ligger som ett lager över alla skogsområden och börjar det brinna så är det inte så svårt att räkna ut att spridningshastigheten blir enorm. Det kanariska pinjeträdet kan liknas våra tallar vi har i Sverige, men med större barrgrenar och kronor, med längre barr. Dessa träd blir i regel 40 meter höga, men kan bli upp till 60 meter. Även om barren är lättantändliga så är själva träden förhållandevis brandtåliga, vilket går att se efter en rejäl skogsbrand där många träd står kvar och återhämtar sig.

Skogsbrand Teneriffa 2012

Historiska skogsbränder på Teneriffa

Det finns säkert fler och större skogsbränder som har rasat på Teneriffa men här är en lista på några av dom:

Skogsbranden 2012 härleddes av den torraste sommaren på över 70 år och härjade i ett 2 000 hektar stort område ovanför/runtom Vilaflor. Även byborna i Chirche, ovanför Guía de Isora fick evakueras på grund av den tjocka brandröken.
Källa: https://www.bbc.com/news/world-europe-18897287

Skogsbrandens utbredning på Teneriffa

2007 brann det nästan överallt på Teneriffa. Det var bränder både i norr och i söder. På den norra sidan härjade skogsbrande på fyra fronter och drabbade totalt 2600 hektar och 2 000 invånare runt Los Realejos, Garachico, Icod, La Guancha, El Tanque och San Juan de La Rambla fick evakueras. På Teneriffas södra sluttningar runt Guía de Isora och Santiago del Teide brann det också.
Källa: https://www.elmundo.es/elmundo/2007/07/30/espana/1185827271.html

1997 brann det rejält på norra Teneriffa. Skogbranden började runt Los Relajos och spred sig snabbt till La Guancha och San Juan. Totalt brann över 700 hektar.
Källa: https://elpais.com/diario/1983/09/26/espana/433378817_850215.html


Skogsbränder uppstår som sagt årligen på Teneriffa och de andra kanarieöarna, men har aldrig drabbat kustområdena, med undantag för rök som kan nå ner och breda ut sig.

Teneriffa liksom alla kanarieöar har en bra beredskap där alla öar också samarbetar, vilket gör att man som oftast kan ingripa snabbt och få kontroll över bränderna.

 

Sommarvädret på Teneriffa

11 Jul 2019

Hur är vädret på Teneriffa under sommaren?

Tillhör du den skaran som tror att det är kallare på Teneriffa under sommarmånaderna? Inte? Ja, det är i alla fall många som tror att det är kallare då, eftersom det inte finns något direkt utbud av resor till Teneriffa under maj-september. 

Men hur är sommarvädret på Teneriffa då?
Det korta svaret är: ganska perfekt faktiskt!

Under sommarmånaderna juni, juli, augusti och september så stabiliseras vädret med varma och molnfria dagar. Regn och moln är alltså sällan förekommande under denna  period.
Temperaturen är också högre än under vintermånaderna med temperaturer runt 30 grader dagtid och runt 25 grader på natten. Som oftast vindstilla. 

Jämför detta med Medelhavet där det ofta kan gå upp emot 35-40 grader, men däremot något svalare under nattetid.

Vädret på Teneriffa på sommaren är något som man bör uppleva om man inte varit på Teneriffa under sommaren!

Calima med rejäl värmebölja startar upp sommaren på Teneriffa

9 May 2019

Då är sommaren i antåg och det kommer att märkas rejält! Det är nämligen en mycket kraftig Calima på väg in över Teneriffa med den följer en värmevåg med temperaturer som kan nå upp till hela 40 graden i dom södra och östra delarna av Teneriffa.

2012 inträffade en liknande väderhändelse vilket resulterade i en mycket torr sommarperiod med hela 7 värmeböljor.

Caliman drar in från Afrika och man kan räkna med temperaturer runt 37-38 grader och i syd och den östra delen så kan temperaturen som sagt klättra upp till 40 grader. Den spanska motsvarigheten till svenska SMHI (AEMET) går möjligen ut med en varning om detta. Om det blir en gul eller orange varning återstår att se.

AEMET bedömer att Caliman drar in den 14 maj och att värmen kommer vara som värst helgen 17-19 maj. Den värsta delen av Caliman kommer alltså att ligga söder om Teneriffa där också Gran Canaria kommer att drabbas ordentligt.

Man ska också ha i åtanke att det kommer att bli en föröjd UV-strålning med 8-11 (max är 11). Så tänk på att skydda er rejält under den här perioden.

Information om vad en Calima är finns här.

Vädret på Teneriffa i maj

4 May 2019

Då är den här! Maj månad - den klart skönaste månaden på Teneriffa vädermässigt sätt. Har man bott eller bor på Teneriffa året om så tappar man ibland bort vilken månad det är rent vädermässigt, speciellt på den södra sidan av ön. Jag brukade ofta fråga mig själv - "Vänta nu, är det april, eller är det maj?!?". Anledningen är att vädret på Teneriffa blir mer stabilt och lika under april och skillnaden märks ju då man går från en mer ostadig vinterperiod med mer moln och temeraturskiftningar till ett väder som skiftar mindre, alltjämt som det blir varmare i både luft och hav. 

Sen är maj månad den månaden som det är minst turism på ön. Det blir ett slags lugn som lägger sig över Teneriffa. I kombination med det perfekta majvädret så är maj den helt klart bästa månaden på Teneriffa.

...har ni inte varit på Teneriffa i maj så har ni definitivt missat något!

Påskväder Teneriffa

12 Apr 2019

Eftersom påsken infaller olika varje år så blir påskvädret på Teneriffa än mer svårare att sia om. I år infaller Påsken sent, i mitten av april och då är vädret på Teneriffa i allmänhet mer stabilt. Ja, även om man inte kan tro det så existerar det årstider som vinter, vår, sommar och höst på Teneriffa, även om skillnaderna mellan årstiderna ibland inte märks av.

Det som framförallt utmärker sig vädermässigt i april är att temperaturen börjar stiga och ligger vanligt på dryga 20 grader. Fronter som kan ge mer ostabilt väder blir alltmer sällsynta och vattentemepraturen börjar också leta sig uppåt. Med andra ord - en fin tid som börjar nu. 

Den norra sidan av ön står i full blom och om man inte redan är där och njuter så rekommenderas det starkt att åka dit och möta våren.

Så, till det viktigaste: Vad blir det för väder på Teneriffa över påsken? 
- Vädret skiljer sig beroende på var på ön man befinner sig - mikroklimat, ni vet. Men om man tittar på den stora vädermassan så ser det ut att bli en stabil och varm Påsk på Teneriffa. 

Gå in på länken Lokala vädertjänster för att se hur vädret på just din ort blir till Påsk.

Feliz Pascua!

Regn, regn och åter regn

3 Apr 2019

...och så kom den - REGNPERIODEN!

Ja, regn på Teneriffa är inget ovanligt på norra sidan av ön. På södra sidan brukar jag få ihop det till en sissådär 5-7 gånger per år, varav 1-2 gånger så vräker det ner. Den senaste tiden har ju regnet visat sig lite mer än vad man önska sig. Förvisso väldigt bra för naturen på Teneriffa, men de flesta som vistas på Teneriffa är ju där för en sak: vädret på Teneriffa :)

Hur det blir med vädret på Teneriffa i det närmaste återstår att se, men på prognosen att döma så ser det ut som ett klassiskt svenskt sommarväder, dvs lite sol, lite regn och strax under 20 grader.

Våren på Teneriffa - det bästa vädret för året

24 Mar 2019

Så här i slutet av mars när det börjar bli vår på Teneriffa börjar vädret bli lite mer stabilt och lite mer varmare. Stabilt och varmare?!? ...det kanske låter konstigt att prata i sådana termer när man pratar om vädret på Teneriffa. Man tänker väl att det alltid är bra väder på Teneriffa och vi svenskar åker ju dit på vintern. Skulle alltså vintervädret på Teneriffa vara dåligt?!? 

Nej, nej - inte alls. Men precis som i Sverige har också Teneriffa årstider. Bor man året runt på ön så är det något man märker av tydligare än om man bara åker dit en vecka under vintern som turist. Det är klart att vädret under vinterhalvåret är bra. Det går att jämföra med en sval svensk sommar, där vädret också kan variera mer. Men under vårmånaderna mars-maj så stiger temperaturen och det blir fler moln- och regnfria dagar. Dessutom minskar turismen under vårmånaderna vilket lockar fram det mer genuina och orginella Teneriffa.

Har du inte varit på Teneriffa under våren så är det något som du definitivt ska uppleva!

 

Vad tycker du om det som bloggas om? Kommentera här:

 

5-dygnsprognos

5-dygnsprognos

Klimattabell

Månad
Temp
Regndagar
Januari
19° / 14°
7 dagar
Februari
20° / 13°
7 dagar
Mars
21° / 14°
6 dagar
April
22° / 14°
5 dagar
Maj
23° / 15°
3 dagar
Juni
25° / 17°
2 dagar
Juli
28° / 19°
1 dag
Augusti
29° / 20°
1 dag
September
28° / 20°
2 dagar
Oktober
26° / 19°
6 dagar
November
23° / 17°
8 dagar
December
20° / 15°
8 dagar

resebloggar.info
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Länkar

loscristianos.nu Trust

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)