Hur är vädret på Teneriffa idag?

En liten ö med varierande klimat

Teneriffa ligger i den norra subtropiska klimatzonen, inte alls långt ifrån den tropiska klimatzonen. I den subtropiska klimatzonen finns det olika typer av klimat. Tack vare sin närhet till Saharaöknen i Afrika och breddgradspositionen kan man säga att Teneriffa har ett halvtorrt subtropiskt klimat.

Ett halvtorrt subtropiskt klimat ger:

  • en längre och varmare sommar
  • en kortare och mildare vinter
  • ytterst lite nederbörd

Den subtropiska klimatzonen

Upptäck Teneriffas väderfenomen "mikroklimat"

Trots sin lilla storlek har Teneriffa ett unikt klimat med hela 4 olika klimatzoner. När det förekommer flera klimatzoner på en mindre yta så kallas det för mikroklimat. En klimatzon i ett mikroklimat har vanligtvis inga direkta gränser, utan klimatzonerna går in i varandra. Det kan till exempel vara 20 grader och sol nere vid havet i Los Cristianos,samtidigt som det är snålblåst, regnigt och runt nollan i bergsbyn Villaflor några kilometer ovanför.

Den här typen av mikroklimat är ganska ovanlig som inte finns på så många platser i världen. Den främsta anledningen till att det här mikroklimatet existerar på Teneriffa är öns topografi som till stor del har skapats av vulkanen Teide med sina 3 178 meter över havet. Tack vare de branta och höga stigningarna från havsnivå upp till Teides olika platåer kan dessa mikroklimat bildas genom de varma vindarna som sveper in från Afrika som letar sig uppför bergssluttningarna. Detta orsakar molnbildning och kan vara väldigt lokalt. Detta är ett väderfenomen som uppstår ganska ofta runtom på ön. Det är ganska vanligt att det hänger under eftermiddagarna hänger mörka moln över Los Cristianos medans det är molnfritt och strålande sol i Playa de las Américas bara någon kilometer därifrån.

Mikroklimatsexempel

Detsamma gäller temperaturer. Det är inte sällan det kan skilja 20-25 grader mellan stranden och Teides inre krater. Så, om tillfälle ges rekommenderas det att prova på att från ett dopp i havet ta sig upp i bergen på bara 30 minuter och pulsa runt i snön.

Detta och många fler mikroklimatsfenomen går att uppleva på Teneriffa!

 

5-dygnsprognos

5-dygnsprognos

Klimattabell

Månad
Temp
Regndagar
Januari
19° / 14°
7 dagar
Februari
20° / 13°
7 dagar
Mars
21° / 14°
6 dagar
April
22° / 14°
5 dagar
Maj
23° / 15°
3 dagar
Juni
25° / 17°
2 dagar
Juli
28° / 19°
1 dag
Augusti
29° / 20°
1 dag
September
28° / 20°
2 dagar
Oktober
26° / 19°
6 dagar
November
23° / 17°
8 dagar
December
20° / 15°
8 dagar

resebloggar.info
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Länkar

loscristianos.nu Trust

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)