Hur är vädret på Teneriffa idag?

Sällan extremväder men ibland extremklimat

Det är inte ofta det drar in orkaner och jordbävningar men kan förekomma. För det mesta är det svaga lågtryck, ungefär som ett vanligt regnoväder i Sverige, men då och då inträffar kraftiga stormar även på Teneriffa. Mer vanligt förekommande är däremot så kallade väderfenomen på Teneriffa, eller extremklimat.

Calima Teneriffa

Finkorning sand från Sahara kan virvla upp högt upp i atmosfären och färdas lång väg. Kanarieöarna ligger direkt bredvid och drabbas därför särskilt ofta av detta väderfenomen som heter Calima. De första indikationerna på att en Calima är på väg är att temperaturen stiger och att luften blir dammig. Personer med astma och luftrörsproblem brukar känna av det direkt och folk i allmänhet blir lätt hesa och rassliga i luftrören.

Efter ytterligare någon dag lägger sig de dammlikande sandpartiklarna som ett lock på himmlen. Man kan uppfatta som dis eller dimma, men det är alltså små partiklar av sand från Saharaöknen. De luftburna sandkornen bidrar också till att himmlen färgas i olika nyanser av gult, orange och ljusbrunt, beroende på varifrån i Sahara sandkornen kommer ifrån.

Det är inte ovanligt med temeperaturer på 30-35 grader under en Calima. Locket av sandpartiklar stänger in värmen, vilket ger en torr och något obehaglig värme, lite som att vara instängd i en bil under gassande sol en varm sommardag.

Calima Teneriffa

En Calima brukar pågå från några dagar upp till en vecka och kan variera i styrka. Calimor kan inträffa året runt, men är mer vanligt föremkommande under vår, sommar och höst. 

Vid något enstaka tillfälle kan en "Kall-Calima" inträffa. Det är alltså en Calima men utan en förhöjd temeperatur.

Höga vågor

Omgiven av en ocean som också är väldigt djup tätt intill Teneriffa gör att stora vågor kan slå in över ön, speciellt på den norra kusten brukar detta väderfenomen inträffa.

Höga vågor Teneriffa

Störtfloder

I och med att Teneriffa är en vulkanö, med en massiv bergsgrund och med en topografi bestående av sluttningar så blir vattenavrinningen ett problem vid kraftig nederbörd. Därför uppstår störtfloder ofta vid skyfall eftersom vattnet inte kan rinna ner i marken så rinner det längs med marken nedför sluttningar och i bebyggelse blir detta extra påtagligt då marken i byar och städer är ännu mer preparerad.

Störtflod Teneriffa

Tidvatten

På Teneriffa och på alla andra kanarieöar förekommer tidvatten.

Tidvatten Teneriffa

Tromber

I samband med lågtryck och åskväder så uppstår ibland tromber över vattnet som inte sällan slår in över land.

TrombTeneriffa

Mikroklimat

Med 4 olika klimatzoner på en och samma ö blir Teneriffas mikroklimat till att klassas som ett väderfenomen.

 

 

5-dygnsprognos

5-dygnsprognos

Klimattabell

Månad
Temp
Regndagar
Januari
19° / 14°
7 dagar
Februari
20° / 13°
7 dagar
Mars
21° / 14°
6 dagar
April
22° / 14°
5 dagar
Maj
23° / 15°
3 dagar
Juni
25° / 17°
2 dagar
Juli
28° / 19°
1 dag
Augusti
29° / 20°
1 dag
September
28° / 20°
2 dagar
Oktober
26° / 19°
6 dagar
November
23° / 17°
8 dagar
December
20° / 15°
8 dagar

resebloggar.info
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Länkar

loscristianos.nu Trust

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)